Els Gegants de Valls convidats d’enguany!

20 d'agost de 2015

El proper dissabte 29 d’agost els quatre gegants de la ciutat de Valls viatjaran fins a la capital del Vallès Oriental, convidats per en Cosme, la Damiana, l’Esteve i la Plàcida per participar als actes de la Convidada dels Gegants de la Ciutat, que enguany arriba a la seva 18a edició.

El Gegant de la Porra, la Geganta, en Lladrefaves i la Gegantona, acompanyats dels Gegants de la Ciutat, el Colom i els Capgrossos, faran estada durant tot el dissabte a Granollers per conèixer la ciutat, les seves tradicions i la seva particular i coneguda Festa Major de Blancs i Blaus.

Els nostres convidats

La totalitat dels documents existents localitzats sobre els Gegants de la Ciutat de Valls situen l’inici de la història de les peces vallenques l’any 1725, data en què es construïren per participar en la benedicció del nou santuari de la Mare de Déu del Lledó. Trenta-nou anys després, durant el mes de maig de 1764, es van construir uns nous gegants, de la mà del prestigiós escultor barroc Lluís Bonifàs i Massó. Tot fa pensar que la parella de gegants grossos va gaudir d’una vitalitat completa fins l’any 1947, moment en què s’estrenaren el Gegant de la Porra i Geganta actuals, construïts a Casa Paquita, de Barcelona.

El gegant de Valls és conegut amb el nom de Gegant de la Porra, des dels seus inicis, com a conseqüència del seu atribut principal. L’actitud ferrenya i l’aire senyorial que desprèn la figura es complementa perfectament amb la seva parella, la Geganta, que destaca per la seva elegància i aparença serena. El gegantó negre, per altra banda, és conegut amb el nom de Lladrefaves i data del s. XVIII. Ha arribat fins als nostres dies a causa del seu caràcter tan carismàtic, singular i identificatiu i, de fet, el 2014 va ser un any de celebració, ja que commemoràvem els 250 anys del gegant negre de Valls, una de les peces festives més singulars del país. Pel que fa la gegantona negra, es pot dir que es va incorporar a la família dels gegants vallencs per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l’any 1951, i des de llavors destaca pel fet de ser la parella de complementa el Lladrefaves.

Els gegants de Valls formen un singular conjunt que es regeix per un estricte protocol. A la ciutat, fan acte de presència als esdeveniments vallencs considerats tradicionals (professó de Corpus, Festa Major de Sant Joan, Fires i Festes de Santa Úrsula, Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela...) i no acostumen a sortir fora de la població i, si ho fan, han d’ocupar un lloc d’honor dins de la festa.

D’altra banda, el patrimoni musical amb què compten els Gegants de la Ciutat de Valls és, alhora, ric i singular. D’entre les tonades i balladetes típiques cal destacar la Jota dels Gegants, la peça de més prestigi del repertori, que antigament es ballava davant de la casa dels regidors o de l’alcalde i que actualment només es pot veure una vegada a l’any, durant la sortida de completes de la nit de Sant Joan, o la Balladeta dels Gegants, el ballet més popular de les quatre figures.



La Convidada dels Gegants de la Ciutat 2015


  • 11.30 h. - Placeta Sant Francesc
    Arribada dels Gegants de Valls

  • 12.15 h. - Plaça Maluquer i Salvador
    Rebuda als Gegants de Valls amb els Gegants Vells de la Ciutat

  • 13 h. - Plaça de la Porxada
    Ballada dels gegants

  • 17 h. - Plaça de la Porxada
    Mostra de les figures participants a la cercavila de Festa Major

  • 17.30 h. - Plaça de la Porxada
    Cercavila de Gegants de la Festa Major

  • 19 h. - Plaça de la Porxada
    Mostra de balls propis i comiat als Gegants de Valls